Hip és Hop a kuckóban

Hip és Hop a kuckóban

Madarászné Pászti Ildikó könyvismertetése

Dani-Ördög Dalma: Hip és Hop a kuckóban. Rajzolta: Gábor Emese. Táltoskönyvek Kiadó, Budakeszi, 2021.

Vissza a gyökerekhez. Mi más szimbolizálná ezt jobban, mint ZdeněkMiler gyökerek között élő Kisvakondja óta a gyerekek kedvenc kisállata, a vakondok. Nem többes számban, hanem így régiesen, aminek a többesszáma a vakondokok, ahogy azt Petőfi és más költők is használták.

Vissza a hagyományos értékekhez. A gyerekek a szülőktől, nagyszülőktől tanulták meg a kertgondozást, a házimunkát. Hip és Hop is épp nagyszüleiknél kertészkednek.

Vissza a természethez. Dani-Ördög Dalma, a szerző pedagógusként tudja, hogy manapság sokszor tanítani kell a gyerekeknek, hogy kell sarazni, faágakkal játszani, termésekkel főzőcskézni. Hipnek és Hopnak mindez természetes.

De a jelen esélyegyenlőségi törekvései is felbukkannak a mesében: nem is kérdés a másság természetes elfogadása, legyen szó pocakosságról, bőrszínről, vagy épp azokról, akiknek nehezebben megy az olvasás.

Hip és Hop története egy igazi szülő-gyerek kuckózás. Ketten olvassák egyszerre: gyermek és szülő. A gyerekeknek szánt szöveg egyszerű, csupa nagybetűvel írott, így az épp olvasni tudó vagy tanuló gyerek is könnyen fogja betűzgetni, illetve azok a nagyobb gyerekek is szívesebben kezdenek bele, akiknek eddig kudarc volt az olvasás.

A könyv egyértelmű törekvése a szórakoztató történet mellett, hogy sikere legyen az olvasásban a gyereknek.

Hip és Hop vakondoktestvérek, akik nagyszüleikhez mennek segíteni a kerti munkában. Odaérkezik Buborék, „pocakos” egér barátjuk, aki elkéri őket egy kis kuckós játékra. Az odavezető utat egy versben festi le az író. A kuckó előtt akadályba ütköznek. Optimizmus és a Szutyejev-féle okoska botocska segít a barátoknak bejutni a kuckóba. A mesében minden lehetséges: a barátok a játék végén még össze is pakolnak, és időre haza is érnek. Ez kicsit irigykedésre ingerelheti a könyvolvasó szülőket, de ha ügyesek, átfordítják példázattá.

Dani-Ördög Dalma író, költő, pedagógus. Képes olvasókönyvnek aposztrofálta írását, és mindhárom felsorolt címke jelen van ebben az írásában. Mesét olvashatunk verssel fűszerezve tudatos pedagógiával.

Folytatás várható Tejszínhabbal, egy másik vakondokkal, akiben ismét a másság sejthető. Nem fogunk meglepődni, ha nem lesz hangsúlyozva, hogy a bőrszín nem lényeges az emberi értékekben, hiszen a kisgyermeknél ez még nem is kérdés.

Gábor Emese grafikája alkalmazkodott a fenti törekvésekhez, értékekhez. Miler után nehéz újabb szerethető vakondokfigurát alkotni, de ez igazán jól sikerült. A grafika számos felismerhető jegyekkel rendelkező növényt, rovart ábrázol. A kedves, részletgazdag oldalak alkalmat adnak újabb beszélgetésekre a szülő és a gyerek között, saját mesék mesélésére.

A szerzőről: