Vekerdy

Vekerdy Tamás. Fotó: Hernád Géza. Forrás: nlc.hu

L. Ritók Nóra megemlékezése

A neve, eszmeisége, világosan rögzített elvei remélhetőleg sokunkat vezetnek tovább azon az úton, amit kijelölt nekünk.

Fogalom volt, sokunknak.

Olyan szakembert tisztelhettünk benne, akinek a gyerek volt mindig a legfontosabb. Aki a szülőket, pedagógusokat arra tanította, hogy értsék a gyerekeket. Aki újra és újra levezette a gyerekek reakcióit, viszonyulásait, állapotát abból, ahogy a felnőttek viszonyulnak hozzájuk. Aki folyton tükröt tartott és figyelmeztetett: mi, szülők és szakemberek vagyunk a felelősek értük. Türelmesen és megértően magyarázta könyveiben, cikkeiben a teljesen logikus folyamatokat, úgy, hogy abban megtalálhattuk és értelmezhettük önmagunkat is.

Velünk, szülőkkel, és pedagógusokkal mindig türelmes volt. Ám türelmetlenül kritizálta azokat a szakpolitikai döntéseket, melyek meghatározói a gyerekkel foglalkozó intézményrendszernek. Féltette a gyerekeket és féltette a jövőt. Mindannyiunk jövőjét.

Minden hiányozni fog, ami hozzá kötődik. Az a szerteágazó műveltségen alapuló tudás, amit egyre kevesebb ember tudhat magáénak. Az a kommunikáció, amiben mindenki számára érthetővé tudta tenni az értékeket, a gyereknevelés elveit. Az a tartás, amivel következetesen ragaszkodott az általa jónak vélt úthoz, amitől nem tért el egész életében. Az a munka, amiben megtanulhattuk tőle,  hogyan lehet megtartani és továbbfejleszteni a megkérdőjelezhetetlen pedagógiai alapértékeket. Az a harc, ahogy ő harcolt ezekért, a számomra is egyetlen értelmezhető viszonyulásban.

A napokban fogalmaztam meg magamban, hogy nem jó ma gyereknek lenni Magyarországon. Hátrányos helyzetűnek lenni pláne nem, de azt hiszem, a többieknek sem igazán. Vekerdy Tamás gyermektiszteletre intő és gyermekközpontúságon alapuló útmutatásában ott volt és ott van a pozitív elmozdulás lehetősége. Egy olyan világ felé, ahol a humánum és a kreativitás a nevelés vezérszava.

Vekerdy nem pótolható. Munkássága tiszteletet parancsoló minden értelmesen gondolkodó ember számára.  A neve, eszmeisége, világosan rögzített elvei remélhetőleg sokunkat vezetnek tovább azon az úton, amit kijelölt nekünk. Ez az út a szabadságé. A nevelésben és az életben egyaránt.

Nyugodjék békében.

A szerzőről: