Németh Tibor: Az éterbe szórt szó

Perhiniák Márton és Németh Tibor

Perhiniák Márton útja a zongoratermen és a mérnökképzőn keresztül vezetett az oktatáshoz. Tanár és diák ma már új közlésformában partner, melynek alapja a megosztás.

Ki vagy te Perhiniák Márton?

Szabadúszó oktató vagyok. A szakterületeim a grafikai tervezés, fotográfia, fotóretusálás, digitális művészet, multimédia, videószerkesztés és zeneszerzés. Közel hét éve oktatok hivatásszerűen, ebből az elmúlt négy évben kisebb megszakításokkal Londonban.

A Budapesti Műszaki Egyetemen tanultam és végeztem Ipari Termék- és Formatervező mérnökként. Egyetemi tanulmányaim mellett elvégeztem három másik OKJ-s képzést, egyrészt azért, hogy megfelelő rálátásom legyen a kreatív szakmákra, másrészt azért, hogy elkezdhessem hivatásszerűen tanítani a Photoshopot és más hasonló kreatív szoftvereket.

Még mielőtt lediplomáztam volna, megszereztem egy Magyarországon nagyon ritka szakképesítést, egy nemzetközi, online vizsgarendszeren keresztül, melynek köszönhetően hivatalosan Photoshop-oktatóvá váltam. Ezt később követte még öt másik sikeres szoftvervizsga és képesítés. Rögvest az első oklevelem megszerzése után nekiláttam tanítani egy médiaiskolákban Budapesten. Az oktatásból szerzett tudásomat hamar kamatoztattam egy saját interaktív oktató DVD-sorozat megjelentetésével. Ez a sorozat máig is egyedülálló a magyar nyelvű kreatívszoftver-tananyagok között, és 2009-ben Budapesten eFestival különdíjat nyert az interaktív oktatóanyag kategóriában.

Miért lettél oktató?

Mindig is szerettem megosztani a tudásomat másokkal – legyen az tájékozódás az erdőben vagy gitárakkordok lefogása, és úgy érzem, hogy egész kiskorom óta egyfajta tanárszerepet töltöttem be. Már óvodásként is imádtam rajzolni. A barátaim hamar rájöttek, hogy szívesen lerajzolok nekik bármit, így egyfajta hivatásommá vált már ötévesen, hogy vizualizáljak mindenféle történetet és kitalált lényeket. Nem csak rajzolni szerettem, hanem meg is akartam tanítani a többieknek, miként rajzolhatnak ők is ugyanúgy, ahogy én.

Sokszor és sokan mondták már nekem, hogy tehetséges vagyok, de ezzel nem értek egyet teljes mértékben. Szerintem a tehetség leginkább attól függ, hogy milyen körülmények között nő fel valaki, illetve hogy milyen behatások érik. Én például azért kezdtem el rajzolni, mert szerettem volna úgy rajzolni, ahogy az édesapám. Eleinte a próbálkozásaim nem voltak semmivel se jobbak, mint bármelyik másik hároméves gyereké, de aztán sok próbálkozás és gyakorlás után sikerült látható eredményeket elérnem. Ez a felismerés egész kiskorom óta vezérel abban, hogy megosszam tudásomat másokkal.

Volt-e egy bizonyos élményed, mely afelé lökött, hogy hivatásos oktató legyél?

Már egyetemre jártam, amikor egy barátomtól kölcsönbe kaptam egy angol nyelvű Photoshop-oktató DVD-t. A Photoshop a világ leginkább elterjedt és legfejlettebb digitális képszerkesztő alkalmazása. Túl bonyolultnak tűnt kiigazodni benne segítség nélkül. Ez az interaktív oktatóanyag szó szerint megváltoztatta az életemet. Több mint harmincórányi videófelvételt foglalt magában a DVD-sorozat, ami nagyszerűen vezetett végig az összes funkción anélkül, hogy egy pillanatra is unalmassá vált volna. Az előadó és szerző ötvözte a szakmai zsargont a humorral és a DVD-k interaktivitásának köszönhetően az egész tanulási folyamat igazi élménnyé vált.

Ekkor láttam bele először a közeli jövőbe, ahol bárki bárhonnan a világon közvetlenül tanulhat a világ legjobb szakembereitől az internet és interaktív oktatóanyagok segítségével. Ez a globális, határok nélküli oktatási médium keltette fel bennem végérvényesen a tanítási vágyat.

Hol tanítasz?

Bár a magyar oktató DVD-kkel már közelítettem az eredeti elhatározásomhoz, igazából nemzetközileg elérhető oktatóanyagokat szerettem volna készíteni.

Jó angol nyelvtudást szereztem már tizennyolc éves koromra, így nem aggódtam amiatt, hogy külföldön ne tudnék érvényesülni, bár online oktatóanyagokat angolul még nem tudtam volna rögzíteni. Úgy döntöttem, hogy kiköltözök külföldre pár évre, felépítem a kapcsolataimat a szakmában, és jól megtanulom a nyelvet.

A nemzetközi szoftverképesítéseimnek köszönhetően rövid időn belül kaptam ajánlatot több külföldi oktatóközponttól is, hogy menjek hozzájuk tanítani. London mellett döntöttem főleg a város sokszínűsége miatt. Hatalmas élmény volt látni például, amikor egy szoftverképzés részeként digitális, kalligrafikus ecsethasználatot tanítottam egy csoportnak, amiben volt egy japán divattervező hölgy, egy idősebb francia újságíró és egy arab fotográfus. Mint kiderült, mindhárman mesterek a kalligráfia különböző műfajaiban. A francia úr a középkori lexikonok kézzel írott, díszes latin szövegeit kezdte el rajzolni, a hölgy japán karaktereket festett, az arab fotós pedig arab kalligrafikus szöveget írt gyönyörű, dinamikus vonalvezetéssel.

Pár hónappal a kiutazásom után indultam egy nemzetközi Photoshop-alkalmazást oktató versenyen, ahol negyedik helyezést értem el. Ennek révén többen is megkerestek, többek között egy nagyon híres Photoshop-oktató weboldal szerkesztője is, hogy csinálnék-e nekik oktató videókat. Ezek már mind angol nyelven készültek. Az első tutorialt (videó formátumú online oktatóanyagot) 2010 novemberében készítettem; azóta több mint ezer oktató videóm jelent meg az interneten. 

Mi az igazán fontos számodra?

A számomra legfontosabb dolog, hogy ezen oktatóanyagok nagy része teljesen ingyenesen elérhető bárki számára. Rengeteg köszönetnyilvánító emailt kapok nap mint nap a világ minden tájáról, és hallok érdekes történeteket. Csak példaképpen említeném meg Marvin Goldsteint Texasból, aki nyolcvan évesen határozta el, hogy megtanul Photoshopot használni az oktatóanyagaim alapján, két év alatt profi fotóretusőrré vált, és stabil bevételi forrássá lett számára a régi fotók digitális restaurálása.

A nagy álmom jelenleg az, hogy egy mobil-alkalmazást készítsek, ami teljesen újszerű formában oktatná az általam tanított kreatív szoftvereket. A cél az, hogy egy interaktív kvízjáték segítségével tanítsam a Photoshopot és a többi kreatív szoftvert. Ez egy hosszú távú projekt, amit már évek óta tervezgetek, és egyre közelebb kerülök a megvalósításához. 

Mi a te tanítási módszeredben az újszerű? 

A módszerem kevésbé újszerű, inkább az eszközeim azok. Bár tanítok tantermekben és tartok előadásokat közönség előtt, a legtöbb embert mégis az interneten keresztül érem el a tutorial videóimon keresztül. Míg a legnagyobb közönség, melynek előadást tartottam, körülbelül ezer fő volt, addig némelyik videómat több mint millióan látták mostanáig. Eleinte úgy éreztem, hogy az élő előadásaim mégis sokkal emberibbek, hiszen közvetlen visszajelzéseket kapok azonnal, de mostanra beláttam, hogy az online oktatás is képes emberi kapcsolatok építésére és ápolására. Temérdek emailt és megjegyzést kapok minden nap, melyben a világ minden tájáról kívánnak nekem jó egészséget, áldást és sikereket. Mivel a munkásságom kilencven százaléka ingyenesen nézhető bárki számára, így tudom, hogy rengeteg hátrányos helyzetű országba is eljutnak a videóim és segítik az ott élőket a tanulásban. Indonéziában, Indiában és Bangladesben laknak a három legnépesebb online követőtáborom tagjai.

Hogyan alakította át az internet az oktatást?

Szerintem az Internet kiszabadította az oktatást a tantermek keretei közül, és sokkal egyszerűbbé tette az egyéni tanulmányok folytatását. Manapság bármiről pillanatok alatt találhatni oktató videót, amit nagy valószínűséggel ingyen, vagy nagyon olcsón rögvest meg is nézhet bárki. Ráadásul a világ legnevesebb szakemberei is elérhetőek az interneten. Egy-két példát szeretnék kiemelni a temérdek forrás közül, melyeket érdemes részletesen áttanulmányozni.

Coursera. A Coursera online gyűjtőhelye egyetemi kurzusoknak a világ neves egyetemeiről, melyek teljesen ingyenesen elérhetőek bárki számára. A Courserán videó oktatóanyagok mellett határidős házi feladatok és vizsgák is vannak, és a sikeres teljesítés esetén digitális oklevelet is lehet velük szerezni. Én már számos kurzust elvégeztem így, és rengeteget tanultam döbbenetesen magas szintű előadóktól.

TED Ed. A TED Ed szintén fantasztikus gyűjteménye jobbnál jobb előadásoknak a világ legjobb oktatóitól. Egyik álmom, hogy egyszer előadhassak ezen a fórumon.

Khan Academy. A Khan Academy alapítója akkor jött rá, hogy milyen hatékony az internetes oktatás, amikor távoli rokonainak kezdett segíteni matematikát tanulni online videók formájában. Azóta egy óriási céggé nőtt a kezdeményezés, és ezernyi videó érhető el az oldalán teljesen ingyenesen. Az alapító Salman Khan igen sok témában képes nagyszerűen átadni tudását oktató videók formájában. 

Mi az, amit minden mai tanárnak meg kell tanulnia az új oktatási formából?

Véleményem szerint az angol nyelvtudás alapvetően fontos annak, aki a tudását sokakkal szeretné megosztani. Sokan mondták már nekem, hogy nagyon szeretik az oktató videóimat, mert könnyen érthető az angolom. Angol anyanyelvi oktatók gyakran nehezen érthetőek külföldiek számára, de mivel az én angolom tanult nyelv, így mindenki számára könnyen érthető és követhető.

A nyelvtudáson kívül szintén fontos a technológia ismerete. Én már úgy nőttem fel, hogy számítógépen játszottam öt évesen így nem volt nehéz megszoknom, hogy a munkámat is számítógépen végzem. Meglehetősen összetett feladat minőségi oktató videók felvétele és terjesztése, de évről évre egyre könnyebbé válik minden. Ahogy a technológia fejlődik, úgy válik egyre inkább felhasználóbaráttá minden, beleértve az elektronikai termékeket, szoftvereket és magát az Internetet is.

Nagy előnye az online oktatásnak, hogy a világ bármely pontjáról végezhető. Mivel a feleségem bangladesi, aki Londonban nőtt fel, így a családtagjaim már most a világ három egymástól távoli pontján élnek. Elképzelhető, hogy ez a jövőben még tovább fog bonyolódni, így az, hogy mennyire vagyok rugalmas a munkavégzésben, még inkább fontos lesz. És ezzel egyre többen lesznek így – a tanároknak erre fel kell készülniük.


A beszélgetés 2013 októberében készült Budapesten.

A szerzőről: