Megkésett köszöntő

Forrás: mma.hu

Párkai István karnagy 92 éves. Mindszenty Zsuzsánna írása

Párkai István, a magyar karnagyok doyenje 92. születésnapját ünnepelte június 30-án.

Számos generáció nőtt fel a keze alatt, azt mondhatjuk, hogy szinte valamennyi magyar karvezető és énektanár közvetve vagy közvetlenül az ő tanítványa lehetett. Ha belegondolok, boldog és büszke vagyok, hogy 47 éve ismerhetem őt, ami azt jelenti, hogy szép hosszú életének több mint felében valamilyen módon mindig kapcsolatban álltam vele.

1928. június 30-án született. A Liszt Ferenc Zeneakadémián 1953-ban zongoraművészi, és 1955-ben karmesteri diplomát szerzett. 1953-tól a Zeneakadémia oktatója lett a karvezetés tanszakon. Tankönyve, A kórusvezénylés alapjai nélkülözhetetlen alapmű a karvezetés tanításban. 1981-től 94-ig a Középiskolai Énektanár és Karvezetői szak tanszékvezető egyetemi tanára volt, majd professor emeritusként aktívan tevékenykedett egészen 90 éves koráig. Én 1973-tól 78-ig voltam tanítványa a Zeneakadémián. Lenyűgözően nagy tudású, széles látókörű, bölcs és igazságos tanár volt, aki nem csak a megtanulandó anyagon vezetett végig biztonsággal, hanem minden zene, ami előkerült az órákon, megtalálta a helyét az egyetemes zenetörténetben is.

Párkai István évtizedeken keresztül vezette a Zeneakadémia nagy vegyeskarát, ahol annakidején minden hallgató megfordult. Művészeti tevékenységének kiemelkedő teljesítménye az 1963-ban általa alapított Liszt Ferenc Kamarakórus, melynek magam is tagja lehettem. A kórus több mint 30 éven keresztül bel- és külföldön egyaránt világszínvonalú produkciókat hozott létre. Számtalan koncertet adtak, jelentős kórusversenyeken értékes díjakat nyertek – többek között Spittalban , Arezzóban, Middlesbrough-ban vagy a BBC kórusversenyén. Rádió- és lemezfelvételek őrzik a kórus és karnagyuk, Párkai István egyedülálló művészetét. Az általa dirigált művek sok esetben magyarországi bemutatóként, illetve a kortárs magyar szerzők esetében ősbemutatóként kerültek előadásra, számos szerző dedikálta művét kifejezetten Párkai Istvánnak. Úttörő volt a külföldi és magyar kortárs művek felderítésében, és mi, a kórus tagjai kimondottan virtusnak tekintettük, hogy ezeket a sokszor nagyon nehezen elénekelhető műveket képesek legyünk megszólaltatni. Életre szóló élmény volt pl. Messiaen: Cinq Rechants, Poulenc Figure Humaine vagy Eben Pragensia c. műveinek magyarországi előadásában részt venni. De mindemellett a régi korok alig ismert zenéinek felkutatásában is élen járt. Giovanni Battista Mosto Gyulafehérvári madrigáljai, Matteo Simonelli Missa Buda Expugnata vagy Giacomo Carissimi oratóriumainak felvételei igazi különlegességek mind a mai napig.

Párkai István az amatőr kórusmozgalom világában csaknem hét évtizeden keresztül állandóan jelen volt, kórusversenyek zsűritagjaként, mesterkurzusok és tudományos konferenciák előadójaként itthon és külföldön.

A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, 2013-as székfoglaló előadásának címe: Eltérő megközelítések J. S. Bach, Hugo Distler és Hugo Wolf azonos szövegű darabjainál.

Kiemelkedő munkásságáért, kórusvezetői és pedagógusi tevékenységéért számos művészeti és állami díjban részesült. 1978-ban Liszt Ferenc-díjat, 1997-ben Bartók-Pásztory-díjat, 2001-ben Érdemes Művészi kitüntetést, 2007-ben Kossuth-díjat kapott, majd 2014-ben a legmagasabb elismerésben részesült: a Nemzet Művésze lett. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA életműdíjjal tüntette ki 2020-ban.

Azon tanáregyéniségek közé tartozik a zene világában, akit minden tanítványa szeret és tisztel, nemcsak a diákjai, hanem felnőtt, érett művészek is kikérik a véleményét stilisztikai vagy repertoárkérdésekben, de sok esetben gyakorlati karvezetési problémákban is szívesen ad tanácsot. Mind a mai napig megőrzött legendás memóriája, az egész világ kórusirodalmára való rálátása, széleskörű tájékozottsága és soha nem lankadó érdeklődése csodálatra késztet minden szakmabeli kollegát. Párkai István művészete, páratlan tudása, önzetlen tanári attitűdje, embersége, csöndes humora és életszeretete mindenki számára példa lehet.

Isten éltesse sokáig, adjon jó egészséget 92. születésénapja alkalmából!

A szerzőről: