Természete szerint

Darvas István

Darvas István vezető rabbi megnyitója a budapesti Scheiber Iskolában rendezett könyvbemutatón 2022. április 27-én

Janusz Korczak: Mózsi, Józsi, Samu és a többiek. Tábori történetek. Magyar Pedagógiai Társaság, Budapest, 2021.

Engedjék meg, hogy egy csipetnyi hagyománnyal, egészen pontosan egy bibliai verssel kezdjem a könyvbemutatót, az elmúlt évezredek közismerten legokosabb zsidóját, Salamon királyt idézném, aki egyebek mellett ezt tanította:

חֲנֹ֣ךְ לַ֭נַּעַר עַל־פִּ֣י דַרְכּ֑וֹ

A Példabeszédekben található gondolat vezette Janusz Korczakot és minket, „scheibereseket” is. Magyarul így hangzik: „neveld a gyereket természete szerint”.

Az „Öreg Doktor”, a varsói Janusz Korczak hazánkban eddig nem érte el a kívánt ismertséget, ezért is fontos leszögezni, hogy pedagógiája és emberi példája egyetemleges, az emberiség, a jövő nemzedékek útját egyengető XX. századi pedagógusok egyik legnagyobbika volt. A gyermekek jogainak szószólója, a hatékony gyermekszeretet megfogalmazója volt könyveiben, nemkülönben az általa vezetett nevelési intézményben, a varsói árvaházban, ahol ő volt a „gyermeki demokrácia” megvalósítója. Orvosként figyelt külön-külön valamennyi növendékére, tudta, hogy fejlődésüket vagy elmaradásaikat sajátos, egyedi törvényszerűségek igazgatják. Pedagógusként közösséggé szervezte őket, s íróként ellátta őket történetekkel, mesékkel. S ellátott bennünket is a pedagógiai tapasztalatainak élményszerű leírásával.

Számunkra az is fontos, hogy Janusz Korczak – eredeti nevén Heinrich Goldschmidt – zsidó volt. Munkásságának avatott elemzői rámutatnak: humanista, gyermekközpontú, szabadságelvű pedagógiája mélyen gyökerezik a zsidó nevelési hagyományokban. Arra is büszkék lehetünk, hogy a városi élet akkor még új nevelési színtere – a nyári táborozás – pedagógiája kimunkálásában is az elsők közt volt. (Zárójelben megemlíteném, hogy csaknem vele egyidőben a „mi” budapesti Gábor Ignácunk is hasonlóképp szervezett gyerektáborokat.)

Kötelességünk emlékének megőrzése azért is, mert egyike volt feledhetetlen, áldott emlékű vértanúinknak. A varsói gettót a nácik 1942-ben kiürítették, Treblinkába szállították lakóit, így az árvaház éhes, különösen kiszolgáltatott gyerekeit is. A nemzetközi hírű orvosnak menlevél jár – adták át cinikusan a transzport tisztjei Korczaknak az értesítést.

De ő nem menekült. Úgy döntött, ott a helye utolsó pillanatig a növendékei mellett. Hiszen megannyi joguk mellett, amelyet ő fogalmazott meg a világ számára, a gyerekeknek a méltó halálhoz is joguk van. S együtt ment velük a tűzhalálba.

A most bemutatott könyv vidámabb. Több mint száz esztendeje, hogy Korczak nyári vakációs táborba kísérte a lengyel főváros zsidó közösségének gyerekeit. A könyv e nyári kalandok kedves, vidám epizódjait örökíti meg.

Számunkra, „scheiberesek” számára azért is különleges ez a könyv, mert hetedik osztályos tehetséges művészpalánta tanítványunk, Pattogató Manó volt az illusztrátora, és Tóth Andrea pedagógus a szakmai lektora.

Szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe, jó olvasást kívánok!

Könyvborító

A szerzőről: