L. Ritók Nóra: Pedagógusok

A kép az Igazgyöngy Alapfokú Művészetoktatási Intézmény műhelyében készült.

Sokat megélt már. Most örül, hogy távol maradhat. Hogy már befejezhette a harcot. Mert már nyugdíjas. De szorong, félti a gyerekeket. Félti a jövőt. 

L. Ritók NóraSokfele megfordulok. Sok pedagógussal találkozom. A kistelepülési napközis nevelőtől az egyetemi oktatóig. Figyelem és próbálom megérteni őket. Sokfélék. A változásokat is sokféle módon tükrözik le. Egyéniségüket, élethelyzeteiket megértve típusok körvonalazódnak számomra. Íme pár szubjektív kategória, amit ma tipikusnak vélek. Ma, a változások idején. 

Z. mindig jó tanár volt. Érdekli a szakma, a gyerek, a módszertan. Fő célja, hogy a gyerek ne bemagolja, hanem megértse, amit kell. Következetes, hazugságot, megalkuvást, protekciót nem bír, nem tűr. Jól akarja csinálni. A gyerekek jövője miatt. Nem bír az oktatásba más szempontokat beemelni. Szót emel hát. Hogy nem jól van így. Egyedül marad. A többiek csak a folyosón, titkosan értenek vele egyet. Felmond. Elmegy másfele, mindegy hova, de ebben nem tud, nem akar részt venni. Kicsi belehal. Mert belül mindörökké pedagógus marad.

P. ambíciós volt. Sokáig. Mindig a jobbra törekedett. Akart eredményesebb lenni. A közeg, amibe került, a tantestület bedarálta. Kreativitás csak ott van, ahol értékelik. Hát ott nem értékelték. Az új igazgató meg pláne nem. Egy darabig még a csukott tanteremajtó mögött próbálta élvezni a tanítást. Ő is, meg a gyerekek is. De túl fontos volt neki a gyerek. Sokat konfrontálódott az iskolavezetéssel, kollégákkal. Akiknek a gyerek öröme másodlagos. Sőt, nem is érdekes. Ma már őt sem érdekli különösebben. A tanáriban félrehúzódik, bezárul. Véleménye van, de megtartja magának. Épp csak annyit tesz, amennyit muszáj. Csak annyit. Az osztályába tartozó gyerek a szünetben már nem érdekli. Az már nem az ő dolga, hanem az ügyeletesé.

B. sosem volt különösebben kiemelkedő pedagógus. Az átlagnál picit eredményesebb tanuló volt, így továbbtanult, és a kis vidéki iskolában lett tanító. Szülei, a falu büszkék voltak rá. Visszament oda, ahol ő is tanult. És tanít. Ugyanúgy, mint ahogy őt tanították. Az innovációk sosem érintették meg. Egyetlen szakmai élménye máig a szakdolgozata volt. Pedig sok éve már ennek, de ma is gyakran emlegeti. Újságot, könyvet nem olvas. A szappanoperákat szereti a tévében. Erről beszél legszívesebben. Kollégákkal és gyerekekkel is. Gyöngybetűkkel írja be a naplót. Neki mindegy, mi van. Megcsinálja, amit kérnek tőle. Nem izgatja fel, ha a következő tanévben az ellenkezőjét kell tennie. Végrehajtó típus. Ha kell, imádkozik, ha kell, meditál. Neki nem kell etikai kódex, enélkül is tökéletesen alkalmazkodik a rendszerhez. Minden rendszerhez. Szót emelni bármiért? Ugyan! „Eldöntik ott fent, amit kell, kicsi vagyok én ehhez” – mondja.

K.-t már nem érdekli az egész. Lehetősége azonban nincs más. Bemegy, és letudja az óráit. Utálja az egészet. Gyerekestől, kollégástól, rendszerestől. Anyagi gondjai vannak. Továbbtanuló gyerek, hitel. Gyakran nézi a karóráját napközben, aklig várja az egy órát, és megy, pénzt keresni. Máshova. Feketén. Nem szól semmiért. Mindent kiszolgál. Mindent elfogad. Megkeseredetten gyűri egymás után a napokat. Pozitív élménye nincs. „Ezekkel?” – legyint keserűen.

T. még mindig gyúrja. Hiszi, hogy a körvonalazódó rendszer ellenére tudja úgy tenni a dolgát, mint eddig. A szakma a kisujjában van, szakfelügyelő legyen majd a talpán, aki megfogja. A baj csak az vele, hogy nyíltan kritizál. Ezért veszélyes. Veszélyezteti a kevésbé tehetséges igazgatóját is. Bár remek versenyeredményeket hoz, valahogy kordában kell tartani. De túl okos. Túl olvasott. És túl bevállalós. Még a tüntetésekre is elmerészkedik. Még bírja. Mert messze előre néz. Az etikai kódex majd megfogja. Az majd beállítja a sorba. Mert mindenkin lehet fogást találni. Előbb-utóbb.

D.-nek most jött el az ideje. Ő teljesen új típus számomra. Eddig nem volt különösebben kiemelkedő semmiben, most ez a magyarság vonal jól jön neki. Meglovagolja. A jegyzetfüzetén rovásírással van a neve. Öltönyét Bocskai-kötésesre cserélte. Azt viseli az ünnepségeken. Túlteljesít. Fontoskodik. Történelmi gyökereket emleget mindig. Erkölcsöket. Szittya-magyar értékeket. 

Szinte minden iskolában felbukkan ez a típus. Egyikük 2 m átmérőjű kokárdát készít az iskola homlokzatára március 15-én. Mindjárt kettőt. A másik, máshol, önszorgalomból feldolgozza az ősmagyar legendákat a gyerekekkel, még verseket is írat hozzá, kiállítást szervez ezekből az iskolában. Rögtön a Wass Albert életéről szóló plakátbemutató után, amit szintén ő szervezett. Más Magyarország térképét rakja ki a gyerekekkel terményekből. Technokollal ragasztották egymás mellé a búza- és kukoricaszemeket. A folyókat mákkal jelölték. Megint más Horthyt élteti. Mert az volt jó idő. Ott volt rend. Akkor még elvált az ocsú a búzától. 

Vérmérséklet kérdése, ki meddig megy el. Nincs határ, mindent lehet. Hiszen amit lehet nagyban, az jogosít kicsiben is. Zsidózás, buzizás, kommunistázás, cigányozás, gárdista stílusú vagy magyaros öltözködés, mind belefér. Ők azok, akik hangosan pártolják a szegregációt. Üdvözlik az iskolarendőrséget. Zseniális ötletnek tartják az iskolaköpenyt. Akiknek lennének még ötletei a rendteremtéshez. Eddig nem jártak templomba, de most minden vasárnap az első sorban ülnek. A modern pedagógia módszereit nevetségesnek tartják. Boldogan várják a régi rend útmutatásait.

M-t felhívom néha. Számomra ő az igazi pedagógus. Tudása, kiapadhatatlan kíváncsisága, bölcsessége és gyerekszeretete mindig feltölt. Mindent követ, mindent tud. Véleménye útmutatás is. Sokat megélt már. Most örül, hogy távol maradhat. Hogy már befejezhette a harcot. Mert már nyugdíjas. De szorong, félti a gyerekeket. Félti a jövőt. 

Persze, tudom, még sok más típus is van. Sokakról lehetne még írni. Én most a változások hatására változókról írtam. Amit én érzékelek. 

Mert a változások tükröződése is fontos a pedagógusszemélyiségben. Hiszen a pedagógus a minta. A gyerek számára. Kérdés, hogy a fenti típusok megtestesítői vajon milyen hatással vannak rájuk? A rejtett tantervben érzékelhető üzenetek hogyan csapódnak le a tanítványaikban? Milyen lesz majd a kezünk között felnövekvő nemzedék? 

A szerzőről: 

Hozzászólások

Fóti Péter képe

Kedves Nóri,
Nagyszerü irás! Megjelentek szemem elött a tanárok. Nem tartozom egyik kategóriába sem, mert nem tanítok, és mert el se mennék a mai iskolarendszerben tanárnak, mert igényem a szabadság, amit ma egy tanár általában nem kap meg. A kérdés, hogy miért van ez igy, miért jutna ilyen sorsra a joindulatúak? Mert a többség oda szavazott, hogy legyen rend akármi áron? Mikor gyüjtünk eröt kimondani, hogy ez nem rend, hanem elnyomás. Elnyomása a tanárnak, és a gyereknek is. Mikor lesz ujra hívószó a szabadság, a demokrácia, az élmény, a játék, a kreativitás és hasonlók? Megéljük még?
Fóti Péter

A cikk nagyszerű, lényegretörő leírást ad tanártípusok egy lehetséges kategóriáiról.
Pályám során még egy típust megismertem. A kedvencem:
H. a "hátmegetti". Mindig a tanáriban tölti a szüneteket. Az éppen bent tartozkodók szája íze szerint beszél, meggyőződésüknek megfelelően dicséri a bent lévőket, szídja a tanárin kívülieket. Amúgy mosolyog, kedves. Ő az, aki előtt nem lehet beszélgetni. Szembe dícsér, hátmegett szíd. Mindegy ki az igazgató, "jól fekszik" nála, bár őt is szídja a megfelelők előtt.
 

Sopeka képe

És az eminens? Aki képességeit tekintve erősen közepes, de mindig a maximumra törekszik (tanulmányi versenyek, bemutatók stb.)? Mindenhol ott van, mindenben részt vesz, hangos és határozott véleménye van, ami többnyire megmásíthatatlan, befolyásolhatatlan. A gyerekeket "szereti", de ha komolyabban elbeszélgetsz vele, akkor kiderül, hogy tele van előítélettel, kirekesztő meglátással, végső soron csak a problémát nem okozó jó tanulókat preferálja. Nem ismeri fel a szűklátókörűséget, szemellenzős elvárásokat. Felfele teljes mértékben megfelelni igyekszik.

A pedagógusok c. cikk nagyon tetszett.Valaha én is pedagógus voltam, imádtam a szakmámat. Ma örülök, hogy nyugdíjas vagyok. Amit az oktatásüggyel műveltek - nem találkok szavakat! Mi lesz a gyerekekkel és mi a tanárokkal?!  Először bűnnek tartom, hogy a tanköteles korhatárt leszállították 18. évről 16-ra. Mit fog csinálni az a gyerek két évig? Munkát nem kap, mert ugye nincs munka. A szülei dolgoznak, felügyelni nem tudnak rá. Mit csinál? Járja az utcákat, vagy a plázákat és unatkozik. Unalmában mit fog csinálni? A képzeletükre bízom. - A tanárok jelentős részét elbocsátották. Így azokra, akik ott maradtak jóval több munka hárul.  -  És a 32 órás munkahét? Amikor valaki 5 - 6 órát végigbeszélt, csak az tudja, hogy miről beszélek. Utána mág nem hogy hazamehetne, hanem bent kell maradnia az iskolában, mert ez "törvény"( Lásd: Kósa Lajos) De a gyerekeknek is bent kell maradniuk. Miért? Hogy amikopr már 6 esetleg nyolc órát ültek az iskolapadban, még négy órát üljenek? Hiszen az iskolák nincsenek úgy felszerelve, hogy okosan kellemesen eltöltsék a maradék időt.Végiggondolatlan, elhamarkodott intézkedélsek, amelyek senkinek sem használnak!

Kedves Nóra!
Cikkét elolvasva (nagyon igaz minden szava), továbbá egyéb tapasztalatom alapján a pedagógusok minősítése teljes hozzá nem értésről tanúskodik. Van még egy kategória: meg tudnám nevezni: Miután a portfolió irása leterítette az illetőt, mert még a digitalizálásról is téves nézeteket írt, jelentkezett tanfelügyelőnek. De van más lehetőség is a megfigyelésre:

Megtudtuk, hogy a Magyar Nemzeti Bank megvásárolta az átutalásokat bonyolító céget
és ezzel rálátása lesz a teljes hazai pénzforgalomra. Más adatok alapján elképzelhető,
hogy a Netnapló kiválóan alkalmas lesz az iskolák tevékenységének a tanfelügyelők által
való betekintésére. Iskola-naplók, osztálynaplók, tanári felügyelet, szülők lekáderezése,
ezek lehetősége már csak programozó kérdése, meg egy kis központi szándék.
Ha jól megy az üzlet, csak egy hatósági rendelkezés (erre is van nem egy példa) és
be lehet kötni minden iskolát a rendszerbe. A cég számára ez fényes jövő, erre láthatóan
fel is készültek. De a Facebook sem piskóta. Ha van kormányzati megrendelés, (állítólag 24 db már volt,) a tanfelügyelők is kutakodhatnak. Akár előre is megírhatják a helyszíni tanulmányt. Figyeljünk oda!